Kaip rasti gerą psichoterapeutą?

Šis klausimas neretai pasirodo socialiniuose tinklapiuose, kur žmonės ieško patarimų ar net konkrečių kontaktų. Suprantama, niekas nenori rizikuoti ir su savo itin asmeninėmis emocinėmis problemomis patekti pas nepatyrusį, neefektyvų ar net išnaudojantį žmogų. Ypač jei teko nugirsti, kaip nepasisekė jūsų pažįstamiems, kurie pasižadėjo daugiau kojos nekelti pas jokius „psi-" specialistus!

 

Be to, tuomet, kai jautiesi patekęs į sudėtingą situaciją, kurios nepajėgi išpainioti pats, labai nelengva užsiimti nuodugniomis paieškomis, terapeutų lyginimu ir apklausomis. Bet kokiu atveju, galbūt padėtų, jei palygintumėte psichoterapeuto paiešką su darbuotojo samdymu. Tai žmogus, kuris dirbs jums ir dėl jūsų.

Į KĄ PIRMIAUSIA ATKREIPTI DĖMESĮ  

Pirma ir svarbiausia – pasidomėkite, kuo skiriasi psichologas, psichiatras ir psichoterapeutas, ir kieno pagalbos jums šiuo metu reikia. Apie tai daugiau sužinosite internete. Jei norite ne tik išsivaduoti iš varginančių simptomų ir problemų, bet ir suprasti, kaip išvengti jų ateityje, jums nepakaks vien tik vaistų kurso. Dauguma žmonių nori spręsti savo problemas, o ne tik laikinai atidėti emocinio streso padarinius. Psichoterapija pasiūlys ne tik kelius į sprendimą, bet ir svarbius pokyčius jūsų nuostatose, savigarboje, santykiuose su savimi ir aplinkiniais. Beje, naujausi tyrimai parodė, kad psichodinaminė (psichoanalitinė) psichoterapija veiksminga ne tik tiesiogiai, bet net gerokai po jos pabaigos.

Antra – su psichoterapeutu turite jaustis kiek įmanoma patogiau. Visi naujausi psichoterapijos efektyvumo tyrimai rodo, kad geriausi rezultatai priklauso nuo paciento ir terapeuto tarpusavio ryšio.

Žinoma, psichoterapija – nelengvas procesas, o terapeutas nebus jūsų draugas. Nepaisant to, turite pasirinkti specialistą, kuris gerbia jūsų individualumą, nuomonę, požiūrį. Būtina jaustis galinčiu 100 procentų pasitikėti savo terapeutu, kitaip terapija nepadės. Jei kažkas trikdo, kelia nepasitikėjimą, pamėginkite apie tai pasikalbėti su psichoterapeutu ir išgirskite jo atsakymą. Pamėginkite suprasti, ar jo atsakymas padeda jums jausti geriau.

Trečia, turite pasidomėti psichoterapeuto patirtimi. Kuo didesnis jo profesinis patyrimas, tuo geresnių rezultatų galite tikėtis. Svarbu ir tai, ar specialistas turi patirties su tokiomis problemomis, dėl kurių jūs kreipiatės.

Jei riboja finansinės galimybės, galite rinktis psichoterapijos besimokančius specialistus, turinčius medicininį ar psichologinį išsilavinimą. Dirbdami su jumis šie specialistai naudojasi supervizoriaus pagalba – pastoviai konsultuojasi su patyrusiu kolega. Paprastai toks mokymasis nepažeidžia konfidencialumo principo, tačiau galite pasidomėti, kaip psichoterapeutas saugos informaciją apie jūsų psichoterapijos procesą.

Norėdami žinoti, ko tikėtis iš psichoterapijos, galite klausti, kokia paradigma savo darbe remiasi psichoterapeutas: kognityvine, egzistencine, psichoanalitine (psichodinamine), geštaltteorija, Jungo analize. Nors psichoterapeutai privalo žinoti visas šias teorijas ir technikas, psichoterapeuto išsilavinimas įgyjamas vienoje kurioje nors šių mokyklų. (Internete galite pasidomėti, kaip šios studijos rengiamos, kiek trunka, kas jas organizuoja.)

Neverta pasikliauti specialistu, kuris skelbiasi savamokslis, nebaigęs jokių Lietuvoje patvirtintų studijų, nepriklausantis jokiai profesinei organizacijai. Priklausomybė profesinei organizacijai garantuoja tai, kad jo veiklą reglamentuoja etikos kodeksas, o iškilus problemų dėl neetiško elgesio, turėtumėte galimybę kreiptis į šią organizaciją.

KO TIKĖTIS PIRMO SUSITIKIMO METU

Dažniausiai dėl pirmo susitikimo tariamasi telefonu. Specialistas turėtų kalbėtis su pačiu žmogumi, kuris ieško pagalbos. Pokalbio telefonu metu verta klausti vieno sutikimo kainos, tikslių nuorodų, kur vyks susitikimas, tikslaus susitikimo laiko. Psichoterapeutas gali paprašyti trumpai apibūdinti savo problemą, kad žinotų, ar verta susitikti.

Pirmo susitikimo metu jūsų paprašys papasakoti daugiau apie rūpesčius, dėl kurių kreipėtės. Paprastai išgirdęs jūsų problemas, psichoterapeutas norės daugiau sužinoti apie jus, jūsų istoriją, santykius su artimaisiais ir pan. Gali būti labai nelengva atsiverti pirmą kartą matomam žmogui, todėl kalbėkite tiek, kiek atrodys tinkama jums pačiam. Kalbėdamas pamėginkite sekti savo savijautą: ar jaučiatės klausomas, išgirstas, suprastas, ar panašiai matote problemos esmę, ar psichoterapeuto pastebėjimai jums atrodo vertingi ir taiklūs.

Planuodami ilgalaikę psichoterapiją, įvertinkite savo galimybes joje lankytis – laiko, finansų, pastovumo prasme. Tiesa, gali būti, kad iš pradžių gali gąsdinti perspektyva tuo pačiu metu būti toje pačioje vietoje, tačiau psichoterapijos procese šis laikas gali tapti jums labai svarbus. Beje, labai svarbu žinoti, kad gydo ne pavieniai susitikimai, o visas terapinis procesas, todėl tęstinumas ir pastovumas – svarbi pokyčių sąlyga.

Klientai neretai baiminasi dėl rizikos prisirišti, tapti priklausomais nuo psichoterapeuto. Pasikalbėkite su specialistu, kai tik kyla panašios mintys. Profesionalus ir etiškas psichoterapeutas niekuomet nevaržys jūsų laisvės baigti terapiją, net jei ir pasiūlys pasikalbėti apie tokį jūsų sprendimą. Kita vertus, tam tikras prisirišimas proceso metu yra neišvengiamas ir labai vertingas, tačiau efektyvi psichoterapija visada apima ir atsisveikinimo etapą.

 PASIKLIAUKITE SAVO NUOJAUTA

Pati svarbiausia informacija renkantis specialistą, kuriam patikėsite savo rūpesčius – jūsų nuojauta. Jei po pirmo pokalbio jaučiate, kad nesusikalbėjote, kad jūsų neišgirdo, kad išėjote su nemaloniais pojūčiais, turite mažiausiai dvi galimybes: pamėginti apie tai pasikalbėti su psichoterapeutu arba tiesiog ieškoti kito specialisto. Net jei vienas žmogus jums netiko, nereiškia, kad psichoterapija jums nebegali padėti visiškai.

Jei turite daugiau klausimų, rašykite man el. paštu.

©Audronė Nemanienė

© 2017-2019 nemaniene.lt